Življenje dandanes je vse hitrejše, prav tako pritiski na sodobnega aktivnega človeka. Zato za ohranjanje zdravja potrebuje dovolj velik vnos hranil, uravnoteženo prehrano ter dovolj gibanja in počitka. Zelo pomembno je tudi izogibanje stresu, ta namreč negativno vpliva na človekovo telo in med drugim poveča potrebo po magneziju.

Dobra presnova v organizmu zagotovi dovolj energije, ki jo človek potrebuje za vse svoje dejavnosti, hkrati pa omogoča redno prenovo celic.  Telo magnezija ne more izdelovati samo, zato moramo za zadostno količino poskrbeti sami, s primernim vnosom.

V primeru pomanjkanja magnezija lahko pride do utrujenosti in izčrpanosti. Ta se odraža v splošnem slabem počutju, človek slabo spi in zjutraj težko vstane. V šoli ali službi se pojavijo težave pri koncentraciji, tudi motivacija lahko pade. Zmanjka nam lahko tudi volje za običajna dnevna opravila. Postanemo razdražljivi, moti nas hrup, svetloba in ostali dražljaji iz okolice. Pojavijo se tudi težave pri rekreaciji, fizičnem delu, skratka povsod kjer je potrebna telesna vzdržljivost.